Powered by Jasper Roberts - Blog

Maffig tårta med passionsfrukt och halloncurd.

Tror minsann den här tårtan gjorde dundersuccé på farsans 50-fest i helgen. Fyllningarna passar så otroligt bra ihop, inte alls för söta vilket uppskattades mycket av gästerna. 
Här kommer receptet...Vet inte vad jag ska kalla tårtan riktigt. Typ:
Passionsfruktstårta
 Tårtbottnar
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vanijlsocker
Skalet från 1 citron
 
* Gör denna sats två gånger, det behövs nämligen fyra bottnar. 
 
Sätt ugnen på 175°
Smörj och bröa en springform (22cm) med mjöl.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
Blanda samman de torra ingredienserna, sikta ner dem i äggvispet och vänd försiktigt men noggrant ner det.
Tvätta citronen väl, riv skalet och blanda ner det.
Fördela smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Kolla med en provsticka att den är helt klar. Låt svalna i 15 minuter innan du tar loss kanterna på formen. Plasta sen kakan och lägg den i frysen. Den blir lättare att dela då.
 
Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 st vaniljstång
6 st äggulor 
1 dl strösocker
1 dl maizenamjöl
 
Vispa ihop äggulor, strösocker och maizenamjöl.
Häll mjölken i en liten kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröerna och koka upp det med mjölken. 
Slå mjölken över ägg och sockerblandningen under omrörning.
Häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Sänk värmen och låt koka upp under omrörning. Rör hela tiden. Krämen kommer att börja tjockna, då är den klar. Häll över i en bunke och plasta längs ytan. 
 
Passionsfruktsmousse
2,5 dl vispgrädde
3 st gelantinblad
1 dl tropisk juice, koncentrerad
2 st passionsfrukter
 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Häll lite av juicen i en kastrull och värm upp försiktigt. Krama ur gelantinbladen och smält ner dem i juicen. Häll sen i resterande juice och ställ åt sidan.
Vispa grädden hårt. Gröp ur passionsfrukterna och blanda ihop den med juicen. Vänd sedan ner det i grädden. Låt vila i kylskåp i ca 1 timme innan den ska användas.
 
Halloncurd
250 g upptinade hallon.
1 dl strösocker
25 g smör
1 citron
2 msk maizena
2 äggulor
1 ägg
 
Mixa hallonen till en pure i en kastrull. Värm det tillsammans med strösockret. Riv i skalet från citronen och pressa ur saften från halva citronen i puren.
Sila över till en ny kastrull. 
Blanda ut maizenan med saften från den andra halvan av citronen.
Rör ner den och äggen i hallonsåsen och koka upp under omrörning tills den tjocknat. Häll över en burk och låt svalna helt.
*Receptet på halloncurden snodde jag från Peter, som för övrigt har en väldigt inspirerande blogg, kolla in genom länken vettja!
 
Vit chokladsmörkräm
450 g rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
300g vit choklad
5 st äggvitor
2 dl strösocker
 
Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna nästan helt.
Vispa smöret och vaniljsockret krämigt.
Värm strösocker och äggvitor över ett vattenbad tills sockrekristallerna har smält. Rör då och då. Ta sedan från vattenbadet och vispa den kall med elvisp. Det ska bli ett vitt fluff.
Vispa ner smöret och den vita chokladen i äggvitefluffet. Vispa krämigt. 
Fyll en spritspåse med runt tyll.
 
När fyllningarna "satt sig" och du har dela bottnarna i 4 lagomt stora delar, eller fler, frys ner de delar som du inte behöver till en annan gång. 
Spritsa en ring med smörkräm längs kanten på första botttnen och bred sedan ut vaniljkrämen. Upprepa detta på varje bottnen och fyll ringarna med fyllning. Tryck till bottnarna något. Detta gör man för att inte fyllningarna ska flyta ut och blandas med spacklet.
- När bottnarna är på plats är det dags att spackla tårta. Bred ut ett tunt lager smörkräm över hela tårtan och låt den stå i kylen i a 30 minuter. Ta ut tårtan och spackla ytterligare ett lager. Upprepa detta tills du känner att du är nöjd eller tills smörkrämen är slut. 
 
Chokladganche
250g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
 
Hacka chokladen grovt och lägg i en bunke tillsammans med grädden över ett vattenbad. Rör tills chokladen smält. Låt svalna till rumstemperatur. 
När ganachen är sval häller du den över tårtan och brer ut den längs kanterna så att det rinner ner längs sidorna. Låt stelna i kylen.
 
Dekorera tårtan hur du vill. Jag använde mig av passionsfrukter och physalis. Låt gärna tårtan stå framme i ca 10-15 minuter innan servering.
 
 
 
 
AngelicasVärld

Men så GALET Gott det där såg ut!

Annsoh

ÅH VAD GOTT!! :D