Powered by Jasper Roberts - Blog

Julkakor med smak av kardemumma och en skönsjungande brutta

Julkakor igen. Det är väll hög tid, eller hur? Hörde ju att man skulle inviga Stockholms julbelysning på sergelstorg idag, Molly Sandén skulle sjunga, det var ju synd att man missade det, julbelysning är fint och Molly hon...eh...sjunger ju så fint.
Om man ska bjuda på adventsfika nästa helg så rekomenderar jag varmt de här - Chokladkakor med kardemumma. Riklig chokladsmak blandat med kardemumma. Vill man så kan man rulla dem i florsocker innan gräddning, eller så pudrar man bara florsockret efteråt för att få en "stjärna i kanten". De innehåller inget bakpulver, så kakorna flyter bara ut lite grann och gräddas utan att stiga. Så det är ingen onödig luft i kakorna, bara saftig choklad! MUMS!!!
Chokladkakor med kardemumma
60g rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker - alternativt strösocker eller muscovadosocker
1 ägg
150g mörk choklad - välj en bra och fin choklad, snåla inte!
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao - osötad
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
0,25 dl mjölk
 
0,5 dl strösocker
1 dl florsocker
 
Bryt chokladen i bitar och smält den försiktig över ett vattenbad. Ta från värmen och låt svalna något.
Vispa smöret och sockret riktigt krämigt. Tillsätt ägget och vispa tills det gått ihop. 
Rör i chokladen.
Blanda de torra ingredienserna och den nystötta kardemumman.
Rör för hand ner de torra ingredienserna och mjölken. Degen blir rätt lös och blöt. Klicka ut degen på en stor bit plastfolie och rulla till en rulle (plåtslängd ca) och låt den vila i kylen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 180°.
Skiva rullen i 1 cm bitar och rulla till bollar. Rulla dem först i strösocker och sedan i florsocker. Lägg på en låt med bakplåtspapper, platta till dem något och grädda dem mitt i ugnen i ca 14-16 minuter. De är färdiga när kakorna börjar "spricka". Låt svalna helt innan du hugger in.
 
TIPS, skalet från en apelsin gör nog susen i de här kakorna. 
 
Choklad, kardemumma, jul, julbak, julkakor, stockholm - jonasbakar, här var det fika,
ISA

dina recept alltså <3

Anonym

Tror du att dessa går att göra på glutenfritt mjöl? Låter supergoda! :)

Anonym

Tror du att dessa går att göra på glutenfritt mjöl? Låter supergoda! :)

Svar: Jag har inte superstor erfarenhet av att baka glutenfritt, men jag tror absolut inte att det är något problem. Prova vettja, de blir säkert lika goda :)Lycka till.
Jonas