Powered by Jasper Roberts - Blog

När man får choklad över

Igår hade jag adventsfika hemma hos mig. Massor av tända ljus och fint sällskap. Som det ska vara i juletid. Efter att ha bakat klart så insåg jag att jag hade massor med smält mörk choklad till övers. Inte slänga! Jag tog och skalade en mandarin och doppade klyftorna i chokladen. Riktigt gott till glöggen! 
 
Choklad, mandariner, glöggmingel
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

En icke så julig kaka som passar perfekt till adventsfikat

Fick feeling i köket och testade mig fram till ett gäng brownies med coca-colasmak. Självklart smakar de inte bara coca cola, det smakar choklad med en cool efterton av något fräscht! Ungefär så. Namnet är ju galet coolt och det var ruskigt gott tillsammans med en klick lättvispad grädde. Hallon funkar också bra till, eller varför inte en hallonglace...
Denna goding smakar kanske inte supermycket jul och hej mitt vinterland, men den funkar absolut till adventsfikat ändå, för det är väll det som julen går ut på, att vi ska umgås tillsammans. Råkar man då få umgås över en kopp kaffe och coca-colabrownie så är man ju superlyckligt lottad!
Coca-colabrownie med chokladtopping
Brownie
130g smör
4 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 nypa salt
2 dl gräddmjölk (50/50 grädde och mjölk)
2 tsk vaniljsocker
2 dl kakao
3 dl coca-cola
 
Sätt ugnen på 180°
Smält smöret och låt svalna något.
Rör ihop ägg och socker. Vispa inte!
Blanda ihop de torra ingredienserna.
- Rör ner coca-cola och gräddmjölk i smöret och rör ut blandningen med ägg och sockersmeten. Vänd sedan ner de torra ingredienserna. Fördela smeten i en fyrkantig bakform, ca 25x25. Lägg ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med smör.
Grädda kakan mitt i ugnen 25-28 minuter. Den ska vara lite "dallrig" när den tas ut för att sedan sätta sig i rumstemp.
 
Topping
200g choklad, ca 60% kakaohalt
0,5 dl vispgrädde
3 dl hasselnötter
 
Smält chokladen tillsammans med grädden över ett vattenbad till en slät len kräm. 
Rosta nötterna i ugnen på 170° i ca 10 minuter, gnussa bort skalen och hacka dem grovt.
Stjälp upp kakan på ett fat och bred ut glasyren/ganachen. Toppa med hasselnötterna.
Önskar dig en trevlig första adventshelg! Baka, umgås och fika! 
 
 
Brownie, choklad, hasselnötter, julbaka, advent, ganache, jonasbakar, här var det fika
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Barndomen på ett kakfat

Franska våfflor. Två spröda kakor med smörkräm mellan.
En klassik kaka som är sjukt underskattad. Min mormor gjorde ofta de här. Jag bakade dem för första gången för någon vecka sedan när jag hade några polare på besök. De gick åt galet snabbt och tog faktiskt slut. 
Här kommer receptet!
Franska våfflor
4 dl vetemjöl
200g smör, rumsvarmt
6 msk grädde
1 dl strösocker, ca
Fyllning
150g smör
2 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
 
Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa direkt på bakbordet. Gör en grop i mitten och tillsätt grädden. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt den vila i kylen i minst 1 timme.
Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Inte för tunt. Strö över sockret och kavla "fast" det i degen. Gärna med en kruskavel. Stansa ut cirklar, ca 5 cm. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen på 225° i ca 8 minuter, de ska precis börja få färg, då är de klara. Låt svalna helt.
 
Fyllning. Rör smöret tillsammans med florsocker och vaniljsocker krämigt. Tillsätt äggulorna, rör tills det går ihop till en slät kräm. Bred fyllningen på hälften av kakorna och lägg sedan på resterande kakor. Tryck till lätt.
Ja men Här var det fika!
En bild på kakfatet den kvällen. Franska våfflor, choklad -och-kardemummakakor och mörk chokladfudge med daim. Gick ingen nöd på gästerna här inte.
Franska våfflor, kakor, småkakor, jonasbakar, här var det fika
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>