Powered by Jasper Roberts - Blog

Blåbärspaj med vaniljvisp

Nu när det börjar bli sommar och man vill sitta ute och fika så vill jag tipsa om den bästa blåbärpajen någonsin. Den är liksom godast på en solig uteplats, barfota med tårna i gräset och solen i ögonen.
Godare blir den med hemgjord vaniljvisp till. Det här är ett ganska stort recept, det räcker till en pajform på 26 cam i diameter. Perfekt om man ska bjuda många gäster. Och blir det kvar så gör det absolut inget, den är supergod dagen efter också. 

Bärfyllning

1 1/2 liter blåbär

1 dl strösocker

3 msk majsstärkelse 

 Smuldegstopping

250g kallt smör, tärnat

1,5 dl råsocker

1 dl kokosflingor

0,5 dl muscovadosocker

2,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

 Gör såhär:

  1. Sätt ungen på 200°
  2. Blanda bären med strösocker och majsstärkelse. Fördela bären i en form.
  3. Nyp ihop alla ingredienserna till smuldegen och smula den över bären. 
  4. Grädda pajen gyllene mitt i ugnen ca 25 minuter.

Vaniljvisp

6 st äggulor

1 dl socker

1 st vaniljstång

0,5 dl maizena 

3 dl mjölk

30g smör

3 dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Vispa för hand ihop äggulor, socker och maizenamjöl.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröerna. 
  3. Koka upp mjölken med fröerna och vaniljstången. Lyft ur stången när mjölken kokat upp.
  4. Häll över den varma mjölken i äggblandningen och vispa för hand under tiden.
  5. Häll tillbaka krämen i kastrullen och låt koka upp under omrörning.
  6. Sänk värmen när krämen kokat upp. Fortsätt att vispa till krämen tjocknat. Klicka i smöret och vispa ytterligare. Låt svalna i kylskåp eller rumstemperatur.
  7. Vispa grädden och blanda ut den med vaniljkrämen när den svalnat.
Blanda ut vaniljkrämen med den vispade grädden.