Powered by Jasper Roberts - Blog

När man får idétorka

Det finns många grymma hemmbagare med bloggar och instagramkonton som inpirerar mig. Får man idétorka är det bara att kolla runt. Idag fick jag lite idétorka och surfade in till Fredriks fika för att få lite idér. Blir man inte ispirerad där så vet jag inte riktigt vad som krävs.. Hittade ett recept på en saftig chokladkaka som jag ville testa. Den blev verkligen saftig och rik på chokladsmak, precis som han utlovade. Jag gjorde även en kolaglasyr som jag dränkte den i. Riktigt gott! Här kommer receptet. 
 
Saftig chokladkaka med kolaglasyr
Ingredienser:
225 g smör
1 dl kakao
2,5 dl vatten
1 msk frystorkat kaffe
4,75 dl vetemjöl
4 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
2 ägg
0,75 dl gräddfil
 
Glasyr:
70g smör
1,5 dl farinsocker
3/4 dl vispgrädde
2 dl florsocker
1 nypa salt
 
1. Smörj och bröa formen med kakao. Sätt ugnen på 175°.
2. Blanda smör, vatten, kakao och kaffe i en kastrull. Värm tills smöret smält, låt svalna.
3. Blanda socker, mjöl och bikarbonat.
4. Häll över smörblandningen och vispa till en lös smet.
5. Tillsätt äggen och gräddfil. Blanda väl.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Kolla med en provsticka. Låt kakan vila några minuter innan du stjälper ur den.
 
Glasyren:
Lägg alla ingredienserna i en kastrul på svag värme. Rör tills allt smält ihop. Låt svalna ca 10 minuter innan du häller den över den kalla kakan. Tips: Ställ kakan på ett galler med bakplåtspapper under.