Powered by Jasper Roberts - Blog

Karlsbaderbullar i påsk?

Bjussa någon på karlsbaderbullar i påsk vettja. Typ dom här.
 
Karlsbaderbullar med hasselnötskräm
Degen:
50g jäst
2,5dl mjölk, fingervarmt
ca 10-11 dl mjöl
200g smör, rumsvarmt
1 st ägg
1 nypa salt
 
Nötkräm:
100g hasselnötskärnor
150g mandelmassa
150g smör, rumsvarmt
0,5 dl socker
 
Topping:
1 ägg, penslas på när de är färdigjästa
Pärlsocker
 
1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör tills jästen löst upp sig och blanda ner de resterande ingredienserna. Anledningen till att man inte smälter smöret är för att undvika torra bullar. Smält smör kräver mer mjöl för att degen ska gå ihop. För mycket mjöl i sin tur ger torra bullar. Lite mjöl i taget! använder du en bakassistent kan du låta den gå med degkrok på medelhastighet i ca 10 minuter. Knådar du den för hand ska den arbetas aningen längre, detta för att glutentrådarna ska bindas. Plasta degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
 
2. Hasselnötskrämen: Blanda mandelmassan med smöret, lite i taget tills det gått ihop till en jämn kräm. Mal nötterna eller kör dom i en matberedare och blanda ner i krämen tillsammans med strösockret. Låt vila.
 
3. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och ta ut rutor, ca 8x8cm. Klicka ut hasselnötsmassan på varje ruta och vik in kanterna mot mitten och tryck till lätt. Lägg bullarna i pappersformar och låt dom jäsa under bakduk ca 45 minuter. 
 
4. Sätt ugnen på 220°. Pensal bullarna och strö över pärlsockret. Man kan också hacka hasselnötter grovt och strö över. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 minuter.
 
5. Häll upp ett glas mjölk. Ta med mjölken och två bullar till soffan. Ät och njut.