Powered by Jasper Roberts - Blog

Karlsbaderbullar i påsk?

Bjussa någon på karlsbaderbullar i påsk vettja. Typ dom här.
 
Karlsbaderbullar med hasselnötskräm
Degen:
50g jäst
2,5dl mjölk, fingervarmt
ca 10-11 dl mjöl
200g smör, rumsvarmt
1 st ägg
1 nypa salt
 
Nötkräm:
100g hasselnötskärnor
150g mandelmassa
150g smör, rumsvarmt
0,5 dl socker
 
Topping:
1 ägg, penslas på när de är färdigjästa
Pärlsocker
 
1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör tills jästen löst upp sig och blanda ner de resterande ingredienserna. Anledningen till att man inte smälter smöret är för att undvika torra bullar. Smält smör kräver mer mjöl för att degen ska gå ihop. För mycket mjöl i sin tur ger torra bullar. Lite mjöl i taget! använder du en bakassistent kan du låta den gå med degkrok på medelhastighet i ca 10 minuter. Knådar du den för hand ska den arbetas aningen längre, detta för att glutentrådarna ska bindas. Plasta degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
 
2. Hasselnötskrämen: Blanda mandelmassan med smöret, lite i taget tills det gått ihop till en jämn kräm. Mal nötterna eller kör dom i en matberedare och blanda ner i krämen tillsammans med strösockret. Låt vila.
 
3. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och ta ut rutor, ca 8x8cm. Klicka ut hasselnötsmassan på varje ruta och vik in kanterna mot mitten och tryck till lätt. Lägg bullarna i pappersformar och låt dom jäsa under bakduk ca 45 minuter. 
 
4. Sätt ugnen på 220°. Pensal bullarna och strö över pärlsockret. Man kan också hacka hasselnötter grovt och strö över. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 minuter.
 
5. Häll upp ett glas mjölk. Ta med mjölken och två bullar till soffan. Ät och njut.
 
 
 
 
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

När man får idétorka

Det finns många grymma hemmbagare med bloggar och instagramkonton som inpirerar mig. Får man idétorka är det bara att kolla runt. Idag fick jag lite idétorka och surfade in till Fredriks fika för att få lite idér. Blir man inte ispirerad där så vet jag inte riktigt vad som krävs.. Hittade ett recept på en saftig chokladkaka som jag ville testa. Den blev verkligen saftig och rik på chokladsmak, precis som han utlovade. Jag gjorde även en kolaglasyr som jag dränkte den i. Riktigt gott! Här kommer receptet. 
 
Saftig chokladkaka med kolaglasyr
Ingredienser:
225 g smör
1 dl kakao
2,5 dl vatten
1 msk frystorkat kaffe
4,75 dl vetemjöl
4 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
2 ägg
0,75 dl gräddfil
 
Glasyr:
70g smör
1,5 dl farinsocker
3/4 dl vispgrädde
2 dl florsocker
1 nypa salt
 
1. Smörj och bröa formen med kakao. Sätt ugnen på 175°.
2. Blanda smör, vatten, kakao och kaffe i en kastrull. Värm tills smöret smält, låt svalna.
3. Blanda socker, mjöl och bikarbonat.
4. Häll över smörblandningen och vispa till en lös smet.
5. Tillsätt äggen och gräddfil. Blanda väl.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Kolla med en provsticka. Låt kakan vila några minuter innan du stjälper ur den.
 
Glasyren:
Lägg alla ingredienserna i en kastrul på svag värme. Rör tills allt smält ihop. Låt svalna ca 10 minuter innan du häller den över den kalla kakan. Tips: Ställ kakan på ett galler med bakplåtspapper under.
 
 
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Kolapaj med dajm

Jag fixade fredagsfikat på jobbet i fredags och bjöd på en supergod kolapaj med dajm. Det blev till och med nån bit över som jag precis tryckt i mig såhär på lördagseftermiddagen. Den blir bara godare och godare ju längre den får stå i kylen. 
 
Kolapaj med daim

Botten:
3dl mjöl
130g smör, rumsvarmt
2 msk socker
1 äggula
 
Fyllning:
2 ägg
1,5dl farinsocker
1dl ljus sirap
100g smält smör
1 nypa salt
 
Garnering:
2 st dubbeldajm
 
Sätt ugnen på 150°
1. Arbeta ihop alla ingredienserna till bottnen i en matberedare. Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant eller kavla ut den och fodra formen, ca 22-24cm. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Förgrädda skalet i ca 10 minuter.
2. Fyllningen: Smält smöret och låt det svalna. Rör samman (vispa inte) farinsocker, ägg, sirap och en nypa salt. Rör till sist ner smöret.
3. Häll i fyllningen i pajskalet och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. 
4. Hacka dajmen grovt och strö över kakan när den är klar och fortfarande är varm. Låt svalna helt, gärna över natten innan servering. Är god som den är men man kan också äta den tillsammans med grädde eller glass.
 
Ha en fortsatt trevlig helg :)
Choklad, godis, paj
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>