Powered by Jasper Roberts - Blog

Jag och Mona Malm

Tjena!
I skrivande stund sitter jag på taket till vårt lägenhetshus och skriver. Här är nämligen en bra skrivplats har jag märkt. Hur som helst så tänkte jag dela med mig av receptet på en grym dessert som jag gjorde i helgen. I lördags var jag i köket hela dagen. Det var jag och Mona Malm. Hon sommarpratade och jag lyssnade. Och bakade. Mandelkaka med mörk choklad och toscatäcke, serverad med färska jordgubbar och vaniljglass.

Ja ni hör ju själva hur gott det låter. 
 
Mandelkakan
3 dl mandelmjöl
120g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 ägg
0,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemummakärnor
150g mörk choklad
 
Tosca
100g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2,5 dl flagad mandel
 
Vaniljglass och jordgubbar
 
1. Sätt ugnen på 200°. Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform ca 24cm. Smöra och bröa. Vispa smör och florsocker krämigt i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget.
2. Blanda samman mandelmjöl och mjöl. Rör ner det i smörsmeten. Rör ihop till en slät smet. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och blanda ner i smeten.
3. Bred ut smeten i formen. Hacka chokladen grovt och fördela ut bitarna över smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Börja med toscan när kakan har ca 10 minuter kvar i ugnen, dvs efter 20 minuter. 

4. Blanda smör, socker, mjölk och mjöl i en kastrull och låta smälta samman. Rör ner mandeln och ta från värmen. Bred försiktigt ut toscan över kakan och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills toscan fått en fin gyllene färg. Låt kakan svalna helt innan du skär den ibitar. 
 
Kör hårt!
 
tosca, fredagsfika, mjuk kaka, mandel,
Junitjej

Vad det ser gott ut!

ɑ n n i k ɑ

Mumsigt :D