Powered by Jasper Roberts - Blog

Havreflarn till helgen?

Det finns en dikt om havreflarn. Jag kan den dock inte så jag struntar i den. Havreflarn är ju ruskigt gott. Speciellt dubbla havreflarn med nougatkräm. Här kommer det bästa receptet. Vaka vid ugnen när flarnen gräddas, de blir lätt brända och det vill vi ju inte. Nougatkrämen är baserad på en smörkräm, i vanliga fall brukar det ju vara chokladsmörkräm, men jag kände att nougat nog passar minst lika bra. När du lagt ihop alla flarnen med nougatkräm så blir de godast om de får gotta till sig i kylen några timmar.
Ingredienser
  • 3 dl Havregryn
  • 2 dl Socker
  • 150 g Smält smör
  • ½ dl Ljus sirap
  • ½ dl Grädde
  • 1½ dl Vetemjöl
  • ½ tsk Bakpulver
Nougatkräm
  • 75 g Smör
  • 150 g Nougat
  • 1½ dl Florsocker
  • 1 st Äggula
  1. Sätt ugnen på 170 grader
  2. Smält smöret och låt svalna något
  3. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål, häll till sist över smöret. 
  4. Klicka ut matskedsstora klickar med rätt stort mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. (Eller rulla dem till bollar och platta till dem något) 
  5. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. Håll koll, de blir snabbt brända. Ta ut dom när dom fått en gyllenbrun färg. Låt svalna.
  6. Smält nougaten. Låt den svalna.
  7. Vispa ihop smör, florsocker och äggula och blanda sen i nougaten. Rör ihop till en slät kräm. Låt den vila något i rumstemperatur så den "sätter sig". 
  8. Bred ut önskad mängd nougatkräm på hälften av flarnen, lägg sedan över de andra flarnen så det bli dubbla.
Kör hårt och lycka till.
Må gott