Powered by Jasper Roberts - Blog

Jag och Mona Malm

Tjena!
I skrivande stund sitter jag på taket till vårt lägenhetshus och skriver. Här är nämligen en bra skrivplats har jag märkt. Hur som helst så tänkte jag dela med mig av receptet på en grym dessert som jag gjorde i helgen. I lördags var jag i köket hela dagen. Det var jag och Mona Malm. Hon sommarpratade och jag lyssnade. Och bakade. Mandelkaka med mörk choklad och toscatäcke, serverad med färska jordgubbar och vaniljglass.

Ja ni hör ju själva hur gott det låter. 
 
Mandelkakan
3 dl mandelmjöl
120g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 ägg
0,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemummakärnor
150g mörk choklad
 
Tosca
100g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2,5 dl flagad mandel
 
Vaniljglass och jordgubbar
 
1. Sätt ugnen på 200°. Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform ca 24cm. Smöra och bröa. Vispa smör och florsocker krämigt i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget.
2. Blanda samman mandelmjöl och mjöl. Rör ner det i smörsmeten. Rör ihop till en slät smet. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och blanda ner i smeten.
3. Bred ut smeten i formen. Hacka chokladen grovt och fördela ut bitarna över smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Börja med toscan när kakan har ca 10 minuter kvar i ugnen, dvs efter 20 minuter. 

4. Blanda smör, socker, mjölk och mjöl i en kastrull och låta smälta samman. Rör ner mandeln och ta från värmen. Bred försiktigt ut toscan över kakan och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills toscan fått en fin gyllene färg. Låt kakan svalna helt innan du skär den ibitar. 
 
Kör hårt!
 
tosca, fredagsfika, mjuk kaka, mandel,
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Havreflarn till helgen?

Det finns en dikt om havreflarn. Jag kan den dock inte så jag struntar i den. Havreflarn är ju ruskigt gott. Speciellt dubbla havreflarn med nougatkräm. Här kommer det bästa receptet. Vaka vid ugnen när flarnen gräddas, de blir lätt brända och det vill vi ju inte. Nougatkrämen är baserad på en smörkräm, i vanliga fall brukar det ju vara chokladsmörkräm, men jag kände att nougat nog passar minst lika bra. När du lagt ihop alla flarnen med nougatkräm så blir de godast om de får gotta till sig i kylen några timmar.
Ingredienser
  • 3 dl Havregryn
  • 2 dl Socker
  • 150 g Smält smör
  • ½ dl Ljus sirap
  • ½ dl Grädde
  • 1½ dl Vetemjöl
  • ½ tsk Bakpulver
Nougatkräm
  • 75 g Smör
  • 150 g Nougat
  • 1½ dl Florsocker
  • 1 st Äggula
  1. Sätt ugnen på 170 grader
  2. Smält smöret och låt svalna något
  3. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål, häll till sist över smöret. 
  4. Klicka ut matskedsstora klickar med rätt stort mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. (Eller rulla dem till bollar och platta till dem något) 
  5. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. Håll koll, de blir snabbt brända. Ta ut dom när dom fått en gyllenbrun färg. Låt svalna.
  6. Smält nougaten. Låt den svalna.
  7. Vispa ihop smör, florsocker och äggula och blanda sen i nougaten. Rör ihop till en slät kräm. Låt den vila något i rumstemperatur så den "sätter sig". 
  8. Bred ut önskad mängd nougatkräm på hälften av flarnen, lägg sedan över de andra flarnen så det bli dubbla.
Kör hårt och lycka till.
Må gott
 
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Favorit i repris

Hoppas att midsommarhelgen har varit bra. Vi fick inte se mycket av solen på Öland, bara nu när vi åkte hem såklart. Den värmde jätteskönt på mig där jag satt inträngd i baksätet. I hela fem timmar.
Utifall ni inte har fått i er tillräckligt med sötsaker för att väga upp den salta sillen så vill jag gärna att ni provar det här: Kladdkakecookies. Det kommer att få blodsockret på topp. Som en kladdkaka, fast en cookie. Det kan hända att jag bjussat på det här receptet förut men jag ser det bara som en favorit i recpris. 
 
Kladdkakecookies
50g smör, rumsvarmt
1,5 dl muscovadosocker
1 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
170g mörk choklad, smält
1 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
150g mörk choklad, bitar/knappar
150g vit choklad

1. Vispa smöret krämigt tillsammans med allt socker. Vispa ner ett ägg i taget och vispa lite till.
2. Smält chokladen och rör ner den tillsammans med kakao i smörkrämen.
3. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke och rör ner dem. Hacka den mörka chokladen grovt och blanda ner bitarna i smeten.
4. Sätt ugnen på 175°. Låt smeten vila i kylen ca 30 minuter.
5. Klicka ut matskedsstora klickar av smeten och lägg på en plåt med bakplåtspapper med stora mellanrum. 
Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt dom svalna på plåten.
6. När kakorna svalnat: Smält den vita chokladen och ringla den över kakorna.
 
choklad, kladdkaka, baka, fredagsfika,
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>