Powered by Jasper Roberts - Blog

När man går "nuts" i köket i stället för att gå och träna

Stämplade ut med glädje från jobbet idag. Ut i solsken, svär över att jag inte har några solglasögon med mig, in på affären för att köpa en glass. Får äta den inne för det har börjat regna. Väntar tills det slutar. Börjar gå mot dagens gympass. Spöregn igen. Velar. Står mitt på en parkeringsplats när Gud pissar ner mig totalt. Springa till bussenhållsplatsen som inte har något regnskydd alls och chansa på att det slutar snart (för jag har självklart inget paraply med mig) eller ska jag springa tillbaka och hoppas på att jag får tigga skjuts med Malin hem. Det fick jag, så instället för att åka och träna åkte jag hem och bakade. Kontraster. Behöver jag skriva att jag har gått på semester? Tänkte annars att ni fattade det med tanke på vädret...
 
Efter som vädret är lite "crazy", så gick jag lite "nuts" i köket. 
Nöt och kolapaj
 
 
Pajskalet
90g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
0,5 dl florsocker
2 äggulor
 
Fyllning
3 ägg
1,5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
0,5 dl vispgrädde
90g rumsvarmt
1 vaniljstång
1 nypa salt
3 dl hasselnötter
2 dl pekannötter
 
1. Pajskalet. Nyp ihop alla ingredienserna till en slät deg, eller blanda dem i matberedaren. Plasta degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter. Kavla ut degen och fodra en pajform. Jag använde mig av en avlång pajform med löstagbar kant. Lägg den fodrade pajformen i frysen (detta för att inte kanterna ska sjunka ner under gräddningen) och sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet i ca 10-15 minuter.

2. Fyllningen. Vispa ihop ägg, farinsocker, sirap, salt och frön från vaniljstången. Tillsätt grädden och till sist det rumsvarma smöret. Vispa ut det noga, men blir det klumpar är det ingen fara. Det försvinner under gräddningen. Fördela nötterna i pajskalet och häll över fyllningen. Sänk värmen på ugnen till 160°, grädda kakan ytterligare i 45 minuter. Låt svalna innan ni käkar den!
 
* Av överflödig deg till pajskalet stansade jag ut en stjärna som fick toppa pajen! 
 
 
sara

Åh ge mig! Såg jättegott ut :)