Powered by Jasper Roberts - Blog

Inget man gör så här sent om man ska upp och jobba!

Idag kändes allt rätt bra. På hela dagen har jag inte varit beroende av klockan ett endaste dugg...typ. Jag vaknade alldeles för sent (eftersom jag la mig alldeles för sent), drack kaffe och käkade gröt, hur långsamt som helst eftersom jag inte hade bråttom. Jag lutade mig tillbaka med fötterna på bordet eftersom jag kunde vänta med disken ett tag. Jag for in till stan när jag kände att det var läge. La mig i en park (vilken park vet jag inte, hittar ju så jävla dåligt i den här stan) och solade lite medans jag väntade in en kompis. Tog en lång fika på Vete-Katten här i stockholm. Drack alldeles för mycket kaffe, trots att klockan var sena eftermiddagen. Men det gjorde inget att jag fick koffeinrus, för jag har ingen tid då jag måste lägga mig. Påvägen hem blev jag inte ens det minsta upprörd över att behöva vänta på bussen i tjugo minuter trots regnet. När jag väl kom hem så käkade jag en sen middag. Det dämpade koffeinruset. När klockan blev 19:00 fick jag feeling. Det är då man ska passa på. Bullar med chokladkräm och krossade hasselnötter, det var min feeling. Hade detta varit en vanligt onsdag för mig hade jag stressat hela dagen. Helt i onödan (skulle Emmy ha sagt), och att komma på tanken att baka bullar så sent som kl 19, aldrig i livet. Men just idag kunde jag det. Semester. Sagt och gjort. Jag experimenterade lite och blev ordentligt nöjd. Nu har det blivid nytt datum och bullarna är klara. 
 
Lite såhär önskar jag att mitt liv var. Om jag nu hade den möjligheten att kunna leva som bakkreatör/inspiratör så kanske mitt liv mer kunde se ut så. Jobba på lite egna tider. Släppa in lite andra saker i livet som man inte alltid hinner när man rusar mot klockan hela tiden. 
Imorgon släpper jag klockan. Jag åker till Turkiet med några kompisar. Sol,bad,mat och kanske någon drink. Eller jag släpper klockan när vi sitter på flygplanet. Säkrast så.
 
Bullar med chokladkräm och krossade hasselnötter
 Tokgod fyllning!
 
 
Chokladkräm
100g choklad, 70%
1 dl strösocker
0,5 dl maizenastärkelse
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3,5 dl mjölk
2 dl hasselnötter
1 klick smör
 
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Blanda samman äggulor med strösocker, maizena och vaniljsocker i en annan bunke.
3. Koka upp mjölken och häll häll under omrörning ner den i ägguleblandningen.
4. Slå tillbaka alltihopa i kastrullen och koka upp försiktigt under omrörning. Sänk värmen och fortsätt vispa tills den tjocknat. 
5. Slå krämen över chokladen och låt stå i ett par minuter. Tillsätt en klick smör, ca 20g och rör tills chokladen blandats ut helt. Låt svalna.
6. Hacka hasselnötterna grovt och blanda ner dem i chokladkrämen.
 
Vetedegen
25g jäst
2,5 dl mjölk
200g rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
8-10 dl vetemjöl
1 ägg
1 ägg till pensling
 
150g smör, smält
strösocker
 
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37° och slå över jästen. Rör tills jästen lösts upp.
2. Vispa ner socker, salt ägg och kardemumma.
3. Klicka ner smöret och lite i taget av vetemjölet under omrörning, gärna av bakassistent.  Låt degen knådas länge, gärna 15 - 30 minuter. Låt jäsa under bakduk minst en timme. 
4. Knåda degen och dela den i två. Kavla ut till en fyrkant på ca 20x20cm. Skär rutor på ca 10x10 cm. Klicka ut kräm i varje ruta och nyp ihop kanterna och släta ihop så att inte krämen kan sippra ut under gräddningen. 
5. Låt jäsa under bakduk ytterligare en timme. Värm ugnen till 220°
6. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
7. Smält 150g smör. Pensal bullarna med smöret när de svalnat och doppa dom i strösocker.
Bullar, vetedeg, choklad, fyllda bullar,
Cornelia

Det ser iaf sjuuuukt gott ut oavsett tid på dygnet.

Elina

Det är PRECIS det man ska göra så sent, muuums!

Svar: Smakar ju egentligen godast då ;)
Jonas

Jennie

Hur många bullar blir det? Tack för inspirationen!

Svar: Å herregud, jag minns faktiskt inte. 20 stycken kanske :) kul att du blir inspirerad :)
Jonas