Powered by Jasper Roberts - Blog

Farmor Ankas paj

Nu är jag tillbaka här. Har tillbringat en vecka i stekheta Turkiet. Där har vi inte haft mycket bekymmer alls, de största funderingarna vi hade var i fall man orkade paddla madrassen till poolkanten för att kunna kliva upp och gå till baren och hämta något att dricka. Vilket liv liksom. Är nu hemma i Bergvik, det regnar som bara den och jag kan inte låta bli att tycka att det är rätt jäsigt, då kan man tillbringa mycket tid i köket.
"Det var längesen man åt rabarberpaj" sa pappa igår och hintade lite diskret. "Jaha" sa jag och skickade ut mamma för att hämta lite rabarber och jordgubbar från landet. Sen blev det en paj!
Rabarber och jordgubbspaj ala Farmor Anka

5 dl vetemjöl
250g kallt tärnat smör
1 nypa salt
2 msk florsocker
3/4 dl iskallt vatten
 
Fyllning
1 liter jordgubbar
5 stjälkar rabarber
3/4 dl maizena
1 dl strösocker
1 citron, zest och saft
 
1 ägg
0,5 dl råsocker
 
1. Blanda samman allla ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller nyp ihop dom för hand. Degen ska bara gå ihop. Dela den i två och plasta dem, låt vila i kylen minst en timme.
2. Kavla ut ena delen till en platta på ca 3 mm. Fodra en djup pajform 24-26 cm.
3. Dela jordgubbarna och skiva rabarberna. Blanda det i en bunke med maizena och strösocker och låt det dra ett par minuter. Fyll pajformen.
4. Kavla ut den andra degen till samma storlek och skär ut 5 remsor på ca 3cm. Fläta remsorna över pajfyllningen. Ställ pajen i frysen i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200°.
5. Pensla pajskalet med ett uppvispat ägg och strö på råsocker. Grädda mitt i ugnen 15 minuter, sänk värmen till 175° och grädda ytterligare 30 minuter.
 
Recept på vaniljvisp hittar ni i ett tidigare inlägg HÄR
 
rabarber, jordgubbar, paj, fredagsfika, vaniljkräm, vaniljvisp
JUNITJEJ

Pajen ser väldigt god ut!

Cornelia

MUMS! Det är allt jag har att säga.