Powered by Jasper Roberts - Blog

Sommar inne

När det är sommar höst ute så får man stoppa sommaren i bakverken i stället. Typ såhär: Vetebullar med mandemassa och jordgubbar. Så får man i alla fall en känsla av sommare i munnen.
 
 
6 dl vetemjöl
4 msk strösocker
1 krm salt
125g smör, rumsvarmt
50g jäst
2 dl mjölk
 
Fyllning
200g mandlmassa
30 små jordgubbar
 
* Värm upp mjölken till 37°, smula ner jästen i en bunke (bakmaskin) och slå mjölken över. Rör tills jästens lösts upp. Tillsätt socker, salt, smör och hälften av mjölet. Arbeta ihop allting och tillsätt mer mjöl eftersom. När degen gått ihop och blivit smidig och börjar slätta bunkens kanter ska den jäsas under bakduk en timme. 
 
* Knåda degen ett par minuter och kavla sedan ut den till en rektangel 30x36 cm och skär ut rutor på 6x6 cm. Klicka en klick mandelmassa på varje ruta och toppa med en liten jordgubbe. vik ihop bullen, hörn mot hörn och nyp ihop så att knytet håller ihop under gräddningen. Låt jäsa ännu en timme under bakduk. Sätt ugnen på 225°.
 
* Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dom mitt i ugnen 6-7 minuter. Håll koll!
 
* Pudra dem med florsocker innan servering, eller släng ihop en glasyr?
 
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Farmor Ankas paj

Nu är jag tillbaka här. Har tillbringat en vecka i stekheta Turkiet. Där har vi inte haft mycket bekymmer alls, de största funderingarna vi hade var i fall man orkade paddla madrassen till poolkanten för att kunna kliva upp och gå till baren och hämta något att dricka. Vilket liv liksom. Är nu hemma i Bergvik, det regnar som bara den och jag kan inte låta bli att tycka att det är rätt jäsigt, då kan man tillbringa mycket tid i köket.
"Det var längesen man åt rabarberpaj" sa pappa igår och hintade lite diskret. "Jaha" sa jag och skickade ut mamma för att hämta lite rabarber och jordgubbar från landet. Sen blev det en paj!
Rabarber och jordgubbspaj ala Farmor Anka

5 dl vetemjöl
250g kallt tärnat smör
1 nypa salt
2 msk florsocker
3/4 dl iskallt vatten
 
Fyllning
1 liter jordgubbar
5 stjälkar rabarber
3/4 dl maizena
1 dl strösocker
1 citron, zest och saft
 
1 ägg
0,5 dl råsocker
 
1. Blanda samman allla ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller nyp ihop dom för hand. Degen ska bara gå ihop. Dela den i två och plasta dem, låt vila i kylen minst en timme.
2. Kavla ut ena delen till en platta på ca 3 mm. Fodra en djup pajform 24-26 cm.
3. Dela jordgubbarna och skiva rabarberna. Blanda det i en bunke med maizena och strösocker och låt det dra ett par minuter. Fyll pajformen.
4. Kavla ut den andra degen till samma storlek och skär ut 5 remsor på ca 3cm. Fläta remsorna över pajfyllningen. Ställ pajen i frysen i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200°.
5. Pensla pajskalet med ett uppvispat ägg och strö på råsocker. Grädda mitt i ugnen 15 minuter, sänk värmen till 175° och grädda ytterligare 30 minuter.
 
Recept på vaniljvisp hittar ni i ett tidigare inlägg HÄR
 
rabarber, jordgubbar, paj, fredagsfika, vaniljkräm, vaniljvisp
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>

Inget man gör så här sent om man ska upp och jobba!

Idag kändes allt rätt bra. På hela dagen har jag inte varit beroende av klockan ett endaste dugg...typ. Jag vaknade alldeles för sent (eftersom jag la mig alldeles för sent), drack kaffe och käkade gröt, hur långsamt som helst eftersom jag inte hade bråttom. Jag lutade mig tillbaka med fötterna på bordet eftersom jag kunde vänta med disken ett tag. Jag for in till stan när jag kände att det var läge. La mig i en park (vilken park vet jag inte, hittar ju så jävla dåligt i den här stan) och solade lite medans jag väntade in en kompis. Tog en lång fika på Vete-Katten här i stockholm. Drack alldeles för mycket kaffe, trots att klockan var sena eftermiddagen. Men det gjorde inget att jag fick koffeinrus, för jag har ingen tid då jag måste lägga mig. Påvägen hem blev jag inte ens det minsta upprörd över att behöva vänta på bussen i tjugo minuter trots regnet. När jag väl kom hem så käkade jag en sen middag. Det dämpade koffeinruset. När klockan blev 19:00 fick jag feeling. Det är då man ska passa på. Bullar med chokladkräm och krossade hasselnötter, det var min feeling. Hade detta varit en vanligt onsdag för mig hade jag stressat hela dagen. Helt i onödan (skulle Emmy ha sagt), och att komma på tanken att baka bullar så sent som kl 19, aldrig i livet. Men just idag kunde jag det. Semester. Sagt och gjort. Jag experimenterade lite och blev ordentligt nöjd. Nu har det blivid nytt datum och bullarna är klara. 
 
Lite såhär önskar jag att mitt liv var. Om jag nu hade den möjligheten att kunna leva som bakkreatör/inspiratör så kanske mitt liv mer kunde se ut så. Jobba på lite egna tider. Släppa in lite andra saker i livet som man inte alltid hinner när man rusar mot klockan hela tiden. 
Imorgon släpper jag klockan. Jag åker till Turkiet med några kompisar. Sol,bad,mat och kanske någon drink. Eller jag släpper klockan när vi sitter på flygplanet. Säkrast så.
 
Bullar med chokladkräm och krossade hasselnötter
 Tokgod fyllning!
 
 
Chokladkräm
100g choklad, 70%
1 dl strösocker
0,5 dl maizenastärkelse
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3,5 dl mjölk
2 dl hasselnötter
1 klick smör
 
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Blanda samman äggulor med strösocker, maizena och vaniljsocker i en annan bunke.
3. Koka upp mjölken och häll häll under omrörning ner den i ägguleblandningen.
4. Slå tillbaka alltihopa i kastrullen och koka upp försiktigt under omrörning. Sänk värmen och fortsätt vispa tills den tjocknat. 
5. Slå krämen över chokladen och låt stå i ett par minuter. Tillsätt en klick smör, ca 20g och rör tills chokladen blandats ut helt. Låt svalna.
6. Hacka hasselnötterna grovt och blanda ner dem i chokladkrämen.
 
Vetedegen
25g jäst
2,5 dl mjölk
200g rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
8-10 dl vetemjöl
1 ägg
1 ägg till pensling
 
150g smör, smält
strösocker
 
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37° och slå över jästen. Rör tills jästen lösts upp.
2. Vispa ner socker, salt ägg och kardemumma.
3. Klicka ner smöret och lite i taget av vetemjölet under omrörning, gärna av bakassistent.  Låt degen knådas länge, gärna 15 - 30 minuter. Låt jäsa under bakduk minst en timme. 
4. Knåda degen och dela den i två. Kavla ut till en fyrkant på ca 20x20cm. Skär rutor på ca 10x10 cm. Klicka ut kräm i varje ruta och nyp ihop kanterna och släta ihop så att inte krämen kan sippra ut under gräddningen. 
5. Låt jäsa under bakduk ytterligare en timme. Värm ugnen till 220°
6. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
7. Smält 150g smör. Pensal bullarna med smöret när de svalnat och doppa dom i strösocker.
Bullar, vetedeg, choklad, fyllda bullar,
mytasteswe.com<http://mytasteswe.com>