Powered by Jasper Roberts - Blog

Budapestbakelser

Hallå!
Helgen är över, idag var jag tillbaka på jobbet igen. Känns rätt segt och redan kl 05:00 kom jag på mig själv att börja planera helgen. Längtar så efter ledighet igen. Det sista jag bakade hemma i Bergvik var Budapestbakelser, eller budapestrulle. Här kommer receptet. Men tänk på att man kan ju fylla den med vad man vill, eller i all fall det man känner för. Hallon är gott, men i helgen körde jag en klassisk budapestrulle, med mandarinklyftor. MEN jag piffade till den lite extra med hackad choklad också
 
Budapestrulle

4st äggvitor
1 dl strösocker
1 dl strösocker
0,5 dl maizenamjöl
1,5 dl hasselnötsmjöl
3dl grädde
1 burk mandarinklyftor
50g mörk choklad

1. Vispa äggvitorna tillsammans med 1 dl strösocker. Det ska bli ett hårt skum.
2. Blanda 1 dl strösocker med maizenmjölet och hasselnötsmjölet.
3. Blanda de torra ingredienserna med äggviteskummet. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut 10-15 längder tätt ihop på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 170° i 20 minuter. Låt marängen svalna helt innan du vänder den upp och ner på den och försiktigt lossar på bakplåtspappret. 
4. Vispa grädden och bred ut den över marängen. Strö över mandarinklyftorna. Eller hallon, fantasin sätter gränser!
5. Rulla bestämt ihop till en rulle och lägg den med skarven neråt. 
6. Smält chokladen och ringla över den över.

 
När du rullat ihop rullen så är det bra om du "spänner" åt den lite extra. Vik bakplåtspapperet över rullen och ta hjälp av en skärbräda. För brädan och bakplåtspapperet längs kanten på rullen och tryck till så drar den åt lite extra och håller formen bättre. Svårt att förklara med text, se bilden så förstår ni nog. 
 
 
Nog för att det bara är måndag, men ha kul, då går tiden så mycket fortare, snart är det fredag igen!
Hej hej